Aangenaam wonen dankzij strak schilderwerk en een goed kleuradvies

Schilderwerken Schilders, ook voor kleuradvies uw vakman

Vincent van Gogh en Herman Brood waren allebei kleurenblind. Toch produceerden zij hele aparte en creatieve kleurcombinaties. Die waren ook nog eens goed op elkaar afgestemd. Ondanks hun handicap hadden zij weinig moeite met het kiezen van de juiste kleuren. Brood en Van Gogh speelden makkelijk met kleuren. Maar voor veel mensen is dat een hele uitdaging. Want ook mensen die kleuren normaal waarnemen, kunnen onderling grote verschillen in kleurbeleving hebben. Ze komen er niet uit en vragen om een kleuradvies. Ook als schilderbedrijf krijgen wij zulke vragen.

Van Gogh en Brood kwamen er zonder kleuradvies goed uit

Vincent van Gogh en Herman Brood kwamen er zonder kleuradvies goed uit.

Het juiste kleuradvies voor de beste beleving

Kleuren spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze hebben invloed op onze stemming en prikkelen onze zintuigen. Kleur bepaalt voor een groot deel of we iets mooi vinden of niet. We worden er onbewust door beïnvloed. Zo kan door het kiezen van de juiste kleuren een ruimte groter of juist kleiner lijken dan hij in werkelijkheid is. Naast het ruimtelijk effect kan kleur ook impact hebben op de gemoedstoestand en de gevoelstemperatuur. Kamers die geverfd zijn in warme kleuren zoals rood of geel voelen warmer aan dan kamers in koude kleuren zoals blauw of groen. Een kamer die geel geschilderd is, voelt voor de meeste mensen comfortabel aan bij 20°C terwijl een blauwe kamer bij dezelfde temperatuur al snel koud kan lijken. Natuurlijk zit die beleving tussen onze oren, maar het belang van een goed kleuradvies is daarmee overduidelijk.

Kleurwaaier hulpmiddel bij kleuradvies

Kleuradvies: een kleurwaaier is handig, maar bedenk dat kleuren op een groot vlak anders uitpakken.

Kleuradvies geven

Een kleur kiezen vanaf een klein kleurstaaltje is niet verstandig. Dat weten veel mensen wel. Kleine staaltjes zijn misleidend en pakken op een groot vlak heel anders uit. Waar minder mensen rekening mee houden, is dat een kleur in de loop van de dag verandert. Door lichtval zal kleur gedurende de dag steeds anders overkomen. Nog lastiger wordt het met de persoonlijke kleurbeleving. Wat is een frisse kleur? Wat is een sombere kleur? Waar ligt het omslagpunt van een heldere kleur naar een vuile kleur? De vraag is wat het meest geschikt voor de kleurbepaling: een meetinstrument of de kleurwaarneming van de mens? Uitgaande van de menselijke waarneming rijst meteen een nieuwe vraag: wie is degene met de juiste waarneming? Het geven van een goed kleuradvies blijkt met al die vragen een hele uitdaging te zijn. Om samen tot de goede kleur te komen, moeten alle partijen eerst dezelfde kleurwaarneming hebben. Vervolgens zijn er allerlei factoren die van buitenaf de kleurbeleving weer beïnvloeden. Dat zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Voor het geven van een goed kleuradvies is daarom kennis en vakmanschap nodig. Die kennis en dat vakmanschap vindt u bij Schilderwerken Schilders.

Meer weten?

Meer weten over kleuren of behoefte aan kleuradvies? Neem contact met ons op.