Plannen om uw huis te schilderen? Hier moet u op letten!

Je wilt je huis gaan schilderen, lees deze tips

U wilt uw huis gaan schilderen? Dit zijn de tips van de vakman.

“Schilderwerk is het behoud van je huis. Je kunt het zelf doen, maar als je niet weet waar je op moet letten, schakel dan een vakman in. Verf smeren kan iedereen, maar het is prulwerk als het hout niet wordt beschermd.” Dat zegt Mohamed Chikhi, een van de vakmensen van Schilderwerken Schilders. Dit is zijn advies voor mensen die hun huis willen gaan schilderen.

 

Je huis op tijd schilderen is de beste bescherming

“Je huis gaan schilderen, het lijkt zo makkelijk. Als het er maar mooi uitziet. Maar daarmee sla je de plank wel mis”, vertelt Mohamed. “Natuurlijk moet schilderwerk er mooi uitzien, maar het belangrijkste is dat de verf het hout beschermt. Op tijd je huis gaan schilderen is daarom heel belangrijk want dat biedt de beste bescherming. Hoe beter je het schilderwerk onderhoudt, hoe langer het meegaat en het houtwerk beschermt. Mijn advies is om al je schilderwerk minstens één keer per jaar na te kijken, dan kom je nooit voor verrassingen te staan. Dat geldt zeker voor houtwerk buiten. Daar kan door achterstallig onderhoud makkelijk houtrot ontstaan. Dat kun je dan wel weer herstellen, maar voorkomen is beter dan genezen. Niet alleen voor het houtwerk, maar ook voor je portemonnee.”

 

Gebruik goede en duurzame verf op een goede ondergrond

“Je moet weten wat je doet, maar ook een goede kwaliteit verf is onmisbaar”, vervolgt Mohamed. “Het verschil tussen verf van een eigenhuis-merk van een bouwmarkt of verf van een A-merk is heel groot. Het maakt natuurlijk wel uit of je binnen of buiten je huis gaat schilderen. Schilderwerk binnen heeft minder te verduren dan schilderwerk buiten. Als je bij buitenwerk goede kwaliteitsverf gebruikt, kan die wel tot tien jaar meegaan. Goedkope verf geeft vaak al na een jaar of twee weinig bescherming meer. En het mooie is er dan zeker al vanaf. Kijk ook of de eerdere verflagen goed van kwaliteit zijn. Als eerder al goedkope verf is gebruikt, heeft het weinig zin om daar een duurzame laag overheen te zetten. Die bladdert er alsnog snel af”.

 

Zelf je huis gaan schilderen of de vakman erbij halen?

“Goed schilderen is vakwerk”, zegt Mohamed, “maar er zijn zeker goede doe-het-zelvers die prima werk leveren. Toch zijn er situaties waarbij je er beter een vakman bij kunt halen. Bijvoorbeeld wanneer het houtwerk oud is of veel geleden heeft. Een professionele schilder kijkt met andere ogen. Hij controleert het houtwerk en weet precies hoe hij ook zwakke punten moet aanpakken om te zorgen voor een duurzaam resultaat. Veel doe-het-zelvers zorgen er vooral voor dat het schilderwerk er weer netjes uitziet. Dat is ook belangrijk, maar niet het enige waarom het draait. Een vakman die je huis gaat schilderen zorgt ook voor een optimale bescherming van het houtwerk.”

 

Meer weten?

Buiten je huis gaan schilderen kun je het beste doen in de lente en de zomer. Bij slecht weer en in de winter kun je beter binnen aan de slag gaan. Wil je meer weten over het inschakelen van een professionele schilder, neem dan contact op met Schilderwerken Schilders voor een vrijblijvend advies.